360SHOP
A hidratáltság fontossága intenzív edzések során
Barnucz Levente   2016. január 27.     táplálkozás, edzés, Folyadékpótlás
A folyadékfogyasztás edzések előtt, közben és után rendkívül fontossággal bír. Megfelelő hidratáltság nélkül nem vagyunk képesek maximális teljesítményre, sőt ha nem figyelünk oda, annak komoly káros következményei lehetnek.
​Mozgás Vizsgálat
Szűcs Péter   2016. szeptember 4.

 

Az optimális sportmozgások megtanítása számtalan akadályt gördít az edzők elé a sportpályákon nap, mint nap. Egy labdarúgó csapat által végzett azonos mozgás koordinációs munka során is látványosan eltérő futó mozgásokat tapasztalhat az edző a csapat tagjai között. Az leggyakoribb indoklás ilyenkor, az egyéni mozgáskultúra sajátosságai kijelentéssel ki is merül. A jó edzői szem természetesen képes behatárolni, hogy a sportága szempontjából ez a sajátosság hozzá tesz, vagy esetleg elvesz a sportághoz szükséges mozgásműveltségből, de objektív magyarázatot nem jelent.
Objektív magyarázatokra ott a tudomány, amely az edzők számára ez idáig nehezen emészthető válaszokat gyártott. Számos hasznos és haszontalan vizsgálati módszer látott napvilágot, amelyek hol bonyolultságuk miatt, hol a kellő rálátás hiánya miatt értékelhetetlenek voltak. Az emberi mozgás objektív mérhetőségének igénye, a pontos tényfeltárási törekvések ellenére, az egyszerű módszerek felé terelte a vizsgálatok fejlődését. A bonyolult és drága mozgás vizsgálatok kikerülnek az ortopéd orvosok fennhatósága alól, és az egyszerű, a beteg számára is érthető ok-okozati állapotfelmérések kezdenek realizálódni. Az aktivitás minőségét a labor körülmények helyett a hétköznapi helyzetekben keresik. A természetes velünk született, a környezet által kikényszerített mozgásmintáink vizsgálata átfogóbb képet nyújt a test hasznos mozgási funkcióiról. Az aktív funkciók vizsgálatának alapját az anatómiai nulla kilométerhez igazodva, a mozgás irányok és síkok használhatósága határozza meg.

A korábbi sportélettani tankönyvekből nem hiányzó FLAMINGÓ teszt, az egy lábon állás idejének megmérésén kívül semmi egyéb objektív következtetést nem rejtett. Akár tekinthetnénk a propriocepciót vizsgáló módszerek ősének is, de annál sokkal több rejtőzik ebben az egyszerű mozdulatban.

Részemről erőteljes fejlődési ívet képzelek el a FLAMINGÓ TESZT és az un. Funkcionális Mozgásminta Szűrés Akadály átlépés tesztje között. Ez a szintén egyszerű, de már az anatómiai funkciókat vizsgáló teszt értékelhető eredményeket prezentál.  Csekély tanulás révén nem csak az orvos, de az edző is képes eligazodni a vizsgálat eltérő eredményei között, valamint az FMS rendszer, korrigálási lehetőséget is kínál a hibás teszt végrehajtások javítása érdekében.
Nézzük egy kicsit analitikusabb szemüvegen keresztül, mit sejtet számunkra a teszt.

Az FMS Átlépés az egy lábon támaszkodás és mozgás stabil körülményeit vizsgálja. A láb és a törzs belső és külső oldalán lévő izomláncok szigorú együttműködése csak abban az esetben valósulhat meg, ha a test mellső és hátsó izomláncolata nem korlátozza az általuk létrehozott testhelyzetet. Hogyan lehetséges ez? A szimmetrikus izompárok aszimmetrikus funkcióban egymás korlátaivá válhatnak, ha gyengeségeik korlátozzák az ízületek véghelyzeti mozgását.

Az átlépés teszt során a lábszár hosszának megfelelő magasság átlépése közben minimum kilencven fokos csípő flexiót kell létrehozni a m. psoas megfeszülésén keresztül. Ez az emelt láb oldalán a medence hátrabillenését fokozza a keresztcsont ízületi tengelye mentén. A támasz oldal nyújtott csípőhajlítója a rögzített lábhelyzet miatt pedig próbálja előre billenteni a medencét.

Amennyiben a támasz láb csípőhajlítója kellően korlátozott, úgy az antagonista izmának (m.gluteus medius) ereje sem képes megakadályozni a medence előre billenését. Nem keletkezik zárt ízületi véghelyzet, ami az átlépést tekintve a futó mozgással azonos. A futó mozgás hatékonysága a talajon keletkező ellenerő függvénye, ez pedig csak maximális erejű támaszlábtól és kellően mobil lendítő lábtól várható. A csípő szagitális mobilitási nehézségei miatt nincs frontális stabilitása a csípőnek és instabil marad. Az instabil csípőt hajlított lubális szakasz és hajlított térd jellemzi a teszt, és egyéb futó mozgások során.

Ezek a mobilitás hiányából fakadó hibák erősen visszaköszönnek a futómozgás különbözőségei során. A mozgástechnika hibái a hagymahéj szerűen rétegződő képességek hiányosságaiból fakadnak. Nem lehet csak az erő komponens hiányára fogni a problémát, ha a tökéletes koordinációt a mobilitás hiányosságai korlátozzák.
 

  
CIKK AJÁNLÓ
CÍMKE FELHŐ
360SHOP AJÁNLAT
360Magazin
Copyright 2016 - 360MAGAZIN