360SHOP
A hidratáltság fontossága intenzív edzések során
Barnucz Levente   2016. január 27.     táplálkozás, edzés, Folyadékpótlás
A folyadékfogyasztás edzések előtt, közben és után rendkívül fontossággal bír. Megfelelő hidratáltság nélkül nem vagyunk képesek maximális teljesítményre, sőt ha nem figyelünk oda, annak komoly káros következményei lehetnek.
​ Az erősportok védelmében
Dolleschall János   2016. augusztus 4.

 

Az erő minden fizikai képesség alapja. Mégis sokan lenézik vagy nem is tartják igazi sportnak az erősportokat. Ha sportolókról van szó mindenki az állóképesség fontosságát hangsúlyozza. Pedig az is válhat akár magas szintű sportolóvá, akinek nem az állóképesség az erőssége.

Nem szeretem, ahogyan az erősportokat a legtöbben kezelik. Már gyerekkorom óta megfigyeltem, hogy az állóképességi sportokat űzők sokszor lenézik vagy nem is tartják igazi sportnak az erősportokat. Elmondok egy személyes történetet. Gyerekkoromban asztmás voltam, így igen rossz volt az állóképességem, a tüdőm egyszerűn nem bírta az igénybevételt. Természetesen már akkor elkönyvelte mindenki, hogy én soha nem lehetek sportoló, semmilyen értelemben, mert a sportokhoz átlagon felüli állóképesség kell. Azt persze senki sem vette észre – a pedagógusok sem – hogy az erőszintem mindez ellenére igen jó, hogy habár hosszútáv futásban mindig az utolsók között voltam – ha egyáltalán le tudtam futni – de rövid távon az élmezőnyhöz tartoztam (minél rövidebb volt a táv, annál előrébb végeztem). Azzal se foglalkozott senki, hogy imádtam fekvenyomni, hiszen úgy gondolták, hogy, aki fekvenyomni szeret és futni nem, az egyszerűen lusta.
 
Hosszú évek elteltével végül beletörődtem,– annak ellenére, hogy kigyógyultam az asztmából – az állóképességem soha nem lesz átlagon felüli, viszont rájöttem, hogy a maximális erőmet képes vagyok magas szintre fejleszteni. Így elkezdtem erősportokkal foglalkozni, mint amatőr sportoló, majd mint edző is.
 

 
Sajnos még manapság is találkozom az erősportokat lenéző szemlélettel. Nem is olyan régen egy tanítványom próbálta népszerűsíteni a munkahelyén az általam oktatott erősport szemléletű Hardstyle Kettlebell edzést. Természetesen az egész népszerűsítési kísérlet kudarcba fulladt, mert a futók rögtön lehurrogták, hiszen szerintük veszélyes a súlyzóval végzett edzés, a futás a leghatékonyabb zsírégető, illetve a nők nagydarabok lesznek a súlyok emelgetésétől, stb.
 
A fent leírt vádak nem is állhatnának távolabb a valóságtól. Először is elmondható, hogy a helyes technikával végzett ellenállásos erőedzés az egyik legkevésbé sérülésveszélyes mozgásforma. Érdemes utánakérdezni a hobbi erőemlők és a hobbi futók között, hogy hol van a több térdfájás. Az erőedzés a leghatékonyabb alakformáló is. Helyes étrend mellett remek testkompozíció javulást érhetünk el egy jól megtervezett ellenállásos edzéssel, nem csak zsírt fogunk veszíteni, de izmosabbak, feszesebbek, összességében formásabbak leszünk. Természetesen egyetlen nő sem lesz túlságosan nagydarab vagy férfias az erőedzéstől, legfeljebb a túlevéstől vagy az illegális hormonkészítményektől.
 
Mindezeket azért írtam le, mert szeretném megragadni a lehetőséget és szólni azokhoz, akiknek nem fekszenek az állóképességi sportok, de szeretnének mozogni, formálni kinézetüket, esetleg sportolóvá válni. Ne adjátok fel! Legyetek erősportolók! Az erő minden fizikai képesség alapja. Ahhoz, hogy magas szintű állóképességet, gyorsaságot, robbanékonyságot vagy bármilyen sport-specifikus vagy külalakunkkal kapcsolatos célt érjünk el, először meg kell erősödnünk.
 
Aki nem szereti, a hosszú távú, nagy tüdőkapacitást igénylő sportmozgásokat, javaslom próbálja ki az erőemelést, Hardstyle Kettlebell edzést, súlyemelést vagy bármely olyan sportot, ahol egy versenyszám nem tart tovább 15 – 20 másodpercnél.
 
Ajánlott irodalom:
  • Dan John: Beavatkozás, Jaffa Kiadó, 2015
  • Dan John és Pavel: Nyers erő, Jaffa Kiadó, 2014
  • Marty Gallagher: Primitív őserő, Jaffa Kiadó, 2013
  • Pavel Tsatsouline: A meztelen harcos, Jaffa Kiadó, 2009

  
CIKK AJÁNLÓ
CÍMKE FELHŐ
360SHOP AJÁNLAT
360Magazin
Copyright 2016 - 360MAGAZIN